BISZKOPT ORZECHOWY

  • wyświetlono: 70620 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

mój sprawdzony przepis na biszkopt orzechowy

1O6A3375_1

Składniki

Forma o średnicy 26 cm:
5 jajek
1 szkl. mąki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szkl. cukru
ok. 10 dag zmielonych orzechów włoskich
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPT ORZECHOWY

  • 1. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Następnie dodać żółtka- wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijać na najniższych obrotach. Na końcu dodać orzechy i lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut. Wystudzony przekroić na 2 blaty.

Porady

Aby biszkopt nie opadł najpierw ubijam białka na sztywną pianę, miksuję z cukrem na najwyższych obrotach, resztę składników mieszam mikserem na najniższych obrotach i zawsze w tą samą stronę. Należy uważać aby nie uderzyć łyżką w miskę, w której miesza się biszkopt ani nie uderzyć w brytfankę w której jest masa biszkoptowa. Biszkopt należy włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek, dopóki biszkopt nie wyrośnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakibiszkopt orzechowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1d86p5i

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt

Każdy, kto piecze biszkopt chce...

biszkopt

Dodane przez: ELA 123

BISZKOPT

dobry przepis na udany biszkopt

Dodane przez: Izabela Izabela

BISZKOPT

przepis otrzymałam od Pani która...

biszkopt

Dodane przez: Klaudia0318

Biszkopt puszysty

Idealny biszkopt do wszystkiego...

Biszkopt - łatwy i szybki

Dodane przez: polciunia1984

Szybki i łatwy biszkopt

Bardzo szybki i prosty biszkopt,...

biszkopt rzucany

Dodane przez: izaa_a

biszkopt rzucany....

super biszkopt robiłam go zawsze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE