BISZKOPT ORZECHOWY

4.25 (223 ocen)

mój sprawdzony przepis na biszkopt orzechowy

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm:
    5 jajek
    1 szkl. mąki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ szkl. cukru
    ok. 10 dag zmielonych orzechów włoskich
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.25 (223 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Biszkopt orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Następnie dodać żółtka- wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – ubijać na najniższych obrotach. Na końcu dodać orzechy i lekko wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 35-40 minut. Wystudzony przekroić na 2 blaty.

Porady

Aby biszkopt nie opadł najpierw ubijam białka na sztywną pianę, miksuję z cukrem na najwyższych obrotach, resztę składników mieszam mikserem na najniższych obrotach i zawsze w tą samą stronę. Należy uważać aby nie uderzyć łyżką w miskę, w której miesza się biszkopt ani nie uderzyć w brytfankę w której jest masa biszkoptowa. Biszkopt należy włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i nie otwierać drzwiczek, dopóki biszkopt nie wyrośnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Biszkopt Orzechowy

To może cię zainteresować