„bigos” z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Opłukany groch zalewamy przegotowaną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny, aż napęcznieje. Następnie gotujemy w tej samej
wodzie, w której się moczył, do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozcieramy tłuczkiem do ziemniaków.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą w takiej ilości, by przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę octu i gotujemy na półtwardo.
3.Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Szklimy, zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką,
mieszamy i chwilę gotujemy. Ziemniaki, groch i boczek ze śmietaną mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z dowolną surówką.
Komentarze