„Bigos” z ziemniaków

5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis ten znam od lat. Kiedyś danie to gotowała moja babcia, a teraz ja też często z niego korzystam.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    15 dag wędzonego boczku
    łyżka octu
    mała cebula
    sól
    pieprz
    szklanka śmietany
    łyżka oleju
    szklanka grochu jaś
    1/2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

„bigos” z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • „Bigos” z ziemniaków 1. Opłukany groch zalewamy przegotowaną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny, aż napęcznieje. Następnie gotujemy w tej samej
    wodzie, w której się moczył, do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozcieramy tłuczkiem do ziemniaków.
  • „Bigos” z ziemniaków 2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą w takiej ilości, by przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę octu i gotujemy na półtwardo.
  • „Bigos” z ziemniaków 3. Na łyżce oleju smażymy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Szklimy, zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką,
    mieszamy i chwilę gotujemy. Ziemniaki, groch i boczek ze śmietaną mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z dowolną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować