• 60 min

moja ulubiona potrawa

  • 60 min

Składniki:

  • •20-25 dag boczku
    •20-30 dag kiełbasy
    •3-4 łyżki oleju
    •2 duże cebule
    •6 pomidorów
    •1 kg kolorowej papryki
    •1 średnia cukinia
    •1-2 marchewki
    •30 dag pieczarek
    •3-4 ząbki czosnku.
    •puszka przecieru pomidorowego
    •przyprawy (papryka słodka i ostra, sól, pieprz, zioła)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, a kiełbasę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Pomidory zalewamy gorącą wodą, następnie obieramy ze skórki, (ew. zastępujemy pomidorami z puszki).

    Z papryki usuwamy gniazda nasienne i dokładnie płuczemy. Cukinię obieramy, usuwamy nasiona i razem z papryką kroimy w paski.

    Do garnka wlewamy olej i wrzucamy boczek. Chwilę smażymy, dokładamy cebulę, następnie kiełbasę. Po około 10 minutach dokładamy pieczarki i całość smażymy do zeszklenia. Teraz wrzucamy obrane pomidory, paprykę, cukinię, marchew, czosnek i dolewamy około 1/2 szklanki wody. Wszystko dusimy do miękkości około 30-40 minut.

    Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Jeżeli dodajemy zioła to polecam bazylię i oregano.

    Podajemy z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem (np.rurki, kolanka, świderki).

Porady

smacznego ;p

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować