Kiedy byłam na wycieczce z moim mężem, pewna piękna japonka dała mi ten przepis.Polecam serdecznie
50 min
Składniki:
Składniki:
•1 kg filetów z ryby
•2 duże cebule
•1 słoik ogórków konserwowych
•1 słoik papryki konserwowych
•przyprawa warzywna
•maka
•bułka tarta
•3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
•olej
Zalewa:
•2 szklanki wody
•1/2 szklanki oleju
•mały koncentrat pomidorowy
•4 łyżki keczupu
•4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
•4 łyżki octu
•sól do smaku (opcjonalnie)*
•pieprz (opcjonalnie)
Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.
Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.
Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.
Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.
Porady
jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy
Komentarze