ryba po japońsku

4.99 (161 ocen)

  • 50 min

Kiedy byłam na wycieczce z moim mężem, pewna piękna japonka dała mi ten przepis.Polecam serdecznie

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:


    •1 kg filetów z ryby
    •2 duże cebule
    •1 słoik ogórków konserwowych
    •1 słoik papryki konserwowych
    •przyprawa warzywna
    •maka
    •bułka tarta
    •3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby)
    •olej



    Zalewa:


    •2 szklanki wody
    •1/2 szklanki oleju
    •mały koncentrat pomidorowy
    •4 łyżki keczupu
    •4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem")
    •4 łyżki octu
    •sól do smaku (opcjonalnie)*
    •pieprz (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki.

    Filety rozmrażamy na tyle, aby mozna je był pokroić na mniejsze kawałki. Opłukane i osuszone posypujemy przyprawą typu vegeta. Zostawiamy na kilka minut. Następnie obtaczamy je w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych.

    Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu.

    Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Porady

jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli do zalewy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować