Bigos świąteczny/imprezowy - jedna z kilku wersji bigosu jaki gotuję.
3 godz.
Składniki:
1 i 1/2 kg kiszonej kapusty,
gorąca woda do gotowania kapusty –tyle, by przykryć kapustę w garnku,
2 liście laurowe,
3-4 kulki ziela angielskiego,
300 g pieczarek,
500 g mięsa mieszanego, np. łopatka, wołowina, kurczak,
300 g dobrej wiejskiej kiełbasy,
200 g boczku wieprzowego (surowy lub wędzony),
1/3 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
gorąca woda do gotowania mięsa –nie za dużo, tylko tyle, by przykryć mięso w garnku,
1 duża cebula,
dowolne ulubione przyprawy, także gotowa przyprawa,
pieprz,
kilka kulek jałowca,
1 łyżeczka majeranku
opcjonalnie koncentrat pomidorowy,
masło do smażenie pieczarek.
Bigos świąteczny imprezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę dobrze płuczemy i siekamy. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu, pod uchylonym przykryciem, przez mniej więcej godzinę, aż kapusta zmięknie.
Mięso: myję i osuszam. Zagotowuję wodę, w której będę je gotować, a w tym czasie mięso oraz boczek kroję w kostkę -mięso w grubszą, boczek w drobniejszą. Przyprószam solą, pieprzem ziołowym oraz ostrą papryką, mieszam i odstawiam na bok do czasu, gdy zagotuje się woda. Do gotującej wkładam mięso, zmniejszam grzanie i gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, przez jakieś 20 minut. Kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w piórka. Kiełbasę i połowę cebuli podsmażamy. Z kapusty wybieramy nadmiar wody ( staramy się jak najwięcej), dodajemy mięso, kiełbasę i wlewamy wodę z mięsa - tyle aby przykryć kapustę. Gotujemy na małym ogniu. W tym czasie przesmażamy pieczarki, lekko je solimy, pieprzymy i jak puszczą sok dodajemy cebulę. Chwilę smażymy i całą zawartość patelni przekładamy do bigosu (chodzi o to aby na patelni zostało trochę soku z pieczarek). Dalej gotujemy i przyprawiamy wg. uznania. Gotujemy aż kapustą będzie miękka. Można pod koniec dodać trochę koncentratu pomidorowego.
Porady
Polecam zrobić spory gar np. na dwa tygodnie przed świętami i porcję przeznaczoną na święta zamrozić lub zawekować (jedno danie mamy wtedy z głowy)
Komentarze