Bigos świąteczny

0 (0 ocen)

Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy.

Składniki:

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty
    0,5 kilograma mięsa wołowego
    200 gram wędzonego boczku
    200 gram wędzonej kiełbasy
    0,5 litra wywaru mięsnego
    2 cebule
    garść suszonych grzybów
    garść suszonych śliwek
    5 ziaren jałowca
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    10 ziaren pieprzu
    2-3 łyżki przyprawy do bigosu
    2-3 łyżki miodu prawdziwego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Bigos

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut. Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, dodajemy namoczone grzyby, pokrojone śliwki, miód i przyprawę do bigosu, wlewamy wywar mięsny. Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty i mięsa, co jakiś czas mieszamy żeby bigos się nie przypalił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować