Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie bigos.
60 min
Składniki:
1,5 kg kiszonej kapusty
1,5 kg słodkiej kapusty
0,5 kg wołowiny pieczeniowej
1 kg wieprzowiny bez kości ( szynka , karkówka )
0,5 kg boczku
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg wędlin ( szynka + polędwica + baleron + polska surowa itp., minimum
minimum 3 gatunki )
4 cebule
30 suszonych grzybów
1 łyżka powideł śliwkowych
Sól
Pieprz mielony
10 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
10 ziaren jałowca
½ szklanki czerwonego pół słodkiego wina
½ kostki smalcu
½ szklanki oliwy
Maggi w płynie
1 kromka piernika korzennego
Bigos świąteczno- noworoczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie przez 4 dni . Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.
Porady
Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .
Komentarze