Bigos cygański - Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi

4.48 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Bigos cygański - na pewno nie tak sobie go wyobrażałam:). Nie ma w nim kapusty jak w naszym tradycyjnym. Jest natomiast dużo papryki i smażone pulpety. Oryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:).

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Pulpety:
    500g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
    1 mała cebula

    Sos:
    3 różnokolorowe papryki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    300g pieczarek
    500g passaty pomidorowej
    6 ogórków konserwowych
    1 łyżeczka papryki ostrej
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Bigos cygański - pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z pateln
  • 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pulpety i ogórki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować