Biały chleb na wodzie z gotowanych ziemniaków

4.5 (150 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepis ten pochodzi z książki Nigella Lawson "Jak być domową boginią".
Warto wypróbować ten przepis. Jego wielkim atutem jest prostota i szybkość przygotowania. Chleb pięknie wyrasta, jest smaczny, ma piękną, chrupiącą skórkę i delikatny środek.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g maki pszennej chlebowej
    7-8g suchych drożdży
    0,5 łyżki soli
    ok. 300 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków
    1 łyżka miękkiego masła
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Biały chleb na wodzie z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól. Dodać 200 ml wody, mieszać drewnianą łyżką (ewentualnie dodać więcej wody). Ma powstać tzw. niechlujna breja. Dodać masło i wymieszać. Wyrabiać ciasto przez minimum 10 minut, w razie potrzeby podsypać mąką. Z ciasta uformować kulę, skropić oliwą, włożyć do szklanej miski i przykryć czystą ściereczką.

    Ciasto można zostawić do wyrośnięcia na noc w chłodne miejsce lub w ciepłe na 1-2 godziny. Jeżeli ciasto będzie rosło przez noc w chłodnym miejscu, najpierw, przed pieczeniem, trzeba je wyłożyć na blat i ogrzać do temp. pokojowej. Następnie postępować jak niżej.

    Piekarnik rozgrzać do temp. 220 st. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść przez około 1 minutę, nadać mu kształt okrągłego bochenka, ułożyć na blasze i zostawić do ponownego wyrośnięcia (około godziny). Przed włożeniem do piekarnika chleb posypać mąką i naciąć ostrym nożem. Piec około 35 minut – po wyjęciu z piekarnika spód bochenka ma wydawać pusty dźwięk. Chleb wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować