Smaczna, miękka, puszysta. Nie jest słodka, można zjeść z plasterkiem wędliny, z masłem, z dżemem....
3 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
250 g maki pszennej
20 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oleju
1 jajko
80 ml wody z gotowania ziemniaków
jajko do smarowania
sezam do posypania
Chałka na wodzie z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać chwilę. Gdy zaczną pracować dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam przy pomocy robota 10 minut. Ręcznie trzeba wyrabiać trochę dłużej.
2.Przykryte, postawić w cieple do wyrośnięcia. U mnie wyrastało 1.5 godziny.
3.Ciasto po wyrośnięciu podzielić na trzy części, uformować kulki i dać pięć minut odpocząć.
4.Rozwałkować i zwinąć rulony.
5.Dłońmi toczyć wałki, cieńsze na końcach. Zapleść tak jak warkocz. Przenieść na blachę z papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
6.Posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika z temperaturą 190 stopni na 35-40 minut.
Porady
W przypadku, gdy woda z gotowania ziemniaków jest słona, dodać odrobinę mniej soli do ciasta.
Komentarze