Chałka na wodzie z ziemniaków

5 (188 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczna, miękka, puszysta. Nie jest słodka, można zjeść z plasterkiem wędliny, z masłem, z dżemem....

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g maki pszennej
    20 g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka oleju
    1 jajko
    80 ml wody z gotowania ziemniaków
    jajko do smarowania
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Ciasto drożdżowe

Chałka na wodzie z ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże wymieszać z cukrem i poczekać chwilę. Gdy zaczną pracować dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam przy pomocy robota 10 minut. Ręcznie trzeba wyrabiać trochę dłużej.
  • Ciasto 2. Przykryte, postawić w cieple do wyrośnięcia. U mnie wyrastało 1.5 godziny.
  • Ciasto 3. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na trzy części, uformować kulki i dać pięć minut odpocząć.
  • ciasto 4. Rozwałkować i zwinąć rulony.
  • Ciasto 5. Dłońmi toczyć wałki, cieńsze na końcach. Zapleść tak jak warkocz. Przenieść na blachę z papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto 6. Posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika z temperaturą 190 stopni na 35-40 minut.

Porady

W przypadku, gdy woda z gotowania ziemniaków jest słona, dodać odrobinę mniej soli do ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować