Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym z chrzanem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Tym razem przedstawiam Wam propozycję dla miłośników piwa, ale zapewniam, że Ci którzy nie przepadają za smakiem tego trunku (ja nie znoszę!) też będą zachwyceni sosem śmietanowo-piwnym z lekką nutą chrzanu. Po prostu palce lizać! Koniecznie spróbujcie.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5-6 kawałków białej kiełbasy
    3 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    Sos:
    3/4 szklanki piwa jasnego (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki wywaru z gotowanej kiełbasy
    4-5 łyżek śmietany (użyłam 18%)
    1 łyżka chrzanu
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    1-2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz
    Ponadto:
    masło/olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa Sosy

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-piwnym z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
    (Parzoną gotować około 10 minut, a surową 20-30 minut.)
    Z garnka odlać 1/2 szklanki wywaru.
    Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
    Dodać mąkę oraz jeśli istnieje taka potrzeba - to również odrobinę tłuszczu.
    Całość smażyć (mieszając) przez około 1-2 minuty.
    Następnie należy wlać piwo i całość mieszać do zgęstnienia sosu.
    Śmietanę połączyć z chrzanem oraz wywarem, a następnie z sosem na patelni.
    Gotowy sos doprawić solą z pieprzem i podawać z ciepłą kiełbasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować