Biała kiełbasa duszona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu zagotować wodę, wsypać do niej łyżeczkę majeranku, wrzucić listek laurowy i włożyć kiełbasę. Na wolnym ogniu gotować ok. 20 minut.
2.W międzyczasie pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, paprykę umyć i pokroić w krótkie paseczki, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Obrać czosnek i przekroić ząbek na pół (w czasie duszenia całkiem się rozleci).
3.Osączyć kiełbasę z wody i podzielić na pojedyncze kawałki. Rozgrzałam margarynę w rondlu lub głębokiej patelni, na dość dużym ogniu obsmażyć na niej kiełbasę z obu stron na rumiano. Najpierw dołożyć cebulę, a kiedy troszkę zmięknie, wsypać paprykę i pieczarki. Kiedy warzywa puszczą sok, dodać paprykę sproszkowaną, majeranek, troszkę soli i czosnek.
4.Na dość dużym ogniu podsmażać wszystko razem do momentu, aż sos z warzyw prawie całkiem odparuje. Wtedy podlać piwem – około 1 szklanki – całość ma się dusić, ale nie gotować. Pod częściowym przykryciem na malutkim ogniu dusić kiełbasę przez godzinę. Od czasu do czasu całość zamieszać i odwrócić kiełbasę na drugi boczek.
5.Można dusić dłużej, bo chodzi o to, żeby warzywa jak najbardziej się rozgotowały tworząc pyszny „sosik”. Na koniec odparować nadmiar płynu. Kiełbasę podać posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Porady
Do tego dania warto kupić kiełbasę dobrej jakości, bo od jej jakości zależy smak całej potrawy.
Komentarze