Biała domowa kiełbasa

4.5 (198 ocen)

  • 10 godz.

Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu.

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 kg świeżego tłustego boczku
    pół kg karkówki
    52 g peklosoli
    pół główki czosnku
    łyżeczka płaska mielonego pieprzu
    1 czubata łyżka majeranku
    350 ml bardzo zimnej wody
    osłonki (jelita) do napełnienia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Biała domowa kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biała domowa kiełbasa 1. Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.

    Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).

    Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
    Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.

    Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować