Przygotowanie domowym sposobem białej kiełbasy okazało się nie takie trudne. Ale wymaga staranności i dokładnego zastosowania składników. Przepis zaczerpnięty od Wiesi Pyza na widelcu.
10 godz.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg świeżego tłustego boczku
pół kg karkówki
52 g peklosoli
pół główki czosnku
łyżeczka płaska mielonego pieprzu
1 czubata łyżka majeranku
350 ml bardzo zimnej wody
osłonki (jelita) do napełnienia
Biała domowa kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso po opłukaniu i osuszeniu pokroiłem w dużą kostkę. Dodałem peklosól i wstawiłem do lodówki na 8 godzin.
Po tym czasie zmieliłem mięso w maszynce do mielenia na dużych oczkach, dodałem przyprawy, bardzo drobno posiekany czosnek, wyrabiałem rękoma ok. pół godziny dodając pomału zimą wodę (można dodać lód).
Jelita wymoczyłem około pół godziny w letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie.
Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa.
Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski.
Komentarze