Domowa biała kiełbasa

4.99 (174 ocen)

  • 60 min

Specjalistą od białej kiełbasy jest mój syn, ja jestem tylko pomocnicą, ale bardzo to lubię.

  • 60 min

Składniki:

  • 3kg mięsa z łopatki
    1,5 kg przerastanego boczku surowego
    30 dag słoniny (niekoniecznie)
    2 łyżki soli
    pieprz mielony do smaku
    1 spora główka czosnku
    woda przegotowana letnia
    majeranek do smaku, ja dałam ok.3 łyżek
Wystaw ocenę:

4.99 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowa biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowa biała kiełbasa 1. Mięso umyć, osuszyć i 1/3 oraz słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
    Pozostałe mięso i boczek zemleć w maszynce na sitku do mięsa.
  • domowa biała kiełbasa 2. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz i wyrabiać dolewając stopniowoi ok. 1szkl wody, tak by mięso stało się kleiste. Wsypać majeranek i wyrabiać jeszcze chwilę.
  • domowa biała kiełbasa 3. Wyrobioną masą napełniać osłonki (jelita) formując niewielkie kiełbasy.
    Kiełbasę powiesić na kiju dla obeschnięcia i przemacerowania się mięsa a następnie sparzać 30 minut w przegotowanej wodzie niedopuszczając do zagotowania się.

Porady

Masa miesna powinna być dosyć luźna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować