W moim rodzinnym domu białej kiełbasy się nie kupuje... robimy ją sami. Przepis pochodzi z Podlasia, z rodzinnych stron mojej babci. Część kiełbasy parzymy, a pozostała część jest wędzona.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
- łopatka wieprzowa: 5 kilogramów
- golonka wieprzowa: 1 kilogram
- golonka wołowa: 1 kilogram
- czosnek (przeciśnięty przez praskę): 10 ząbków
- sól: 4 łyżki
- pieprz czarny (grubo mielony lub młotkowany): 4 łyżki
- jelita wieprzowe (wszystko zależy od ich długości, można kupić w sklepie): 10 sztuk
Biała kiełbasa domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy w maszynce z grubym sitkiem, dodajemy przyprawy, wyrabiamy dłonią, dodając ok 2 szklanki wody, aby mięso nie było za gęste odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Aby sprawdzić, czy mięso się nie rozpadnie i jest dobrze przyprawione, smażymy z tego mięsa jednego kotleta (taki jak mielony) i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy mięso.
2.Kiełbasę robimy przy pomocy maszynki do mielenia mięsa zaopatrzonej w specjalny do tego, lejek.
Surowa kiełbasa jest parzona (nie gotowana!!!!) we wrzątku około 20 minut. Czyli: wodę gotujemy, zestawiamy z palnika, wkładamy kiełbasę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
Komentarze