Biała kiełbasa domowa

4.5 (167 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W moim rodzinnym domu białej kiełbasy się nie kupuje... robimy ją sami. Przepis pochodzi z Podlasia, z rodzinnych stron mojej babci. Część kiełbasy parzymy, a pozostała część jest wędzona.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa: 5 kilogramów
    - golonka wieprzowa: 1 kilogram
    - golonka wołowa: 1 kilogram
    - czosnek (przeciśnięty przez praskę): 10 ząbków
    - sól: 4 łyżki
    - pieprz czarny (grubo mielony lub młotkowany): 4 łyżki
    - jelita wieprzowe (wszystko zależy od ich długości, można kupić w sklepie): 10 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Biała kiełbasa domowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy w maszynce z grubym sitkiem, dodajemy przyprawy, wyrabiamy dłonią, dodając ok 2 szklanki wody, aby mięso nie było za gęste odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Aby sprawdzić, czy mięso się nie rozpadnie i jest dobrze przyprawione, smażymy z tego mięsa jednego kotleta (taki jak mielony) i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy mięso.
  • 2. Kiełbasę robimy przy pomocy maszynki do mielenia mięsa zaopatrzonej w specjalny do tego, lejek.

    Surowa kiełbasa jest parzona (nie gotowana!!!!) we wrzątku około 20 minut. Czyli: wodę gotujemy, zestawiamy z palnika, wkładamy kiełbasę, przykrywamy pokrywką i odstawiamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować