Bezowo - ciasteczkowe choinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodka ozdoba świątecznego stołu! Nie zmarnuje się na pewno :)

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bezy:
    4 białka
    25 dag cukru kryształu
    10 dag pudru
    barwnik spożywczy różowy i niebieski

    Lukier:
    2 białka
    3 szkl pudru
    sok z cytryny

    Ponadto:
    udekorowane świąteczne pierniczki
    ciasteczka makaroniki
    posypki cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezowo - ciasteczkowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka z cukrem w kąpieli wodnej, aż cukier będzie niewyczuwalny. Ubijamy mikserem ok 10 min na wysokich obrotach, gdy piana się ostudzi dodajemy puder i chwilę razem ubijamy. Dzielimy masę na 3 części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy niebieski barwnik a do trzeciej różowy. Mieszamy i wyciskamy rożnymi końcówkami za pomocą worka cukierniczego beziki na papierze do pieczenia. Suszymy w piekarniku z termoobiegiem w 80 st ok 120 min w zależności jak duże są beziki.
  • 2. Ucieramy białka z pudrem i sokiem z cytryny na lukier. Z kartonu formujemy stożki, smarujemy je całe gęstym lukrem i zaczynając od dołu przyklejamy różne beziki, pierniczki i makaroniki. Wolne przestrzenie wypełniamy małymi bezikami lub posypką cukrową. Odstawiamy na godzinę, aby lukier dobrze zastygł. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Beziki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować