Bezowo - ciasteczkowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka z cukrem w kąpieli wodnej, aż cukier będzie niewyczuwalny. Ubijamy mikserem ok 10 min na wysokich obrotach, gdy piana się ostudzi dodajemy puder i chwilę razem ubijamy. Dzielimy masę na 3 części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy niebieski barwnik a do trzeciej różowy. Mieszamy i wyciskamy rożnymi końcówkami za pomocą worka cukierniczego beziki na papierze do pieczenia. Suszymy w piekarniku z termoobiegiem w 80 st ok 120 min w zależności jak duże są beziki.
2.Ucieramy białka z pudrem i sokiem z cytryny na lukier. Z kartonu formujemy stożki, smarujemy je całe gęstym lukrem i zaczynając od dołu przyklejamy różne beziki, pierniczki i makaroniki. Wolne przestrzenie wypełniamy małymi bezikami lub posypką cukrową. Odstawiamy na godzinę, aby lukier dobrze zastygł. Smacznego!
Komentarze