Bezowe gniazdka z masą wiśniową

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo lubię bezy.Są bardzo pracochłonne ,ale naprawdę wart zachodu.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO BEZOWE:
    8 dag gorzkiej czekolady
    5 białek
    szczypta soli
    20 dag cukru
    łyżka mąki ziemniaczanej
    MASA I DEKORACJA:
    słoik ( 720 ml) wiśni
    laska wanilii
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dag śmietany kremówki
    2 łyżki cukru
    2 torebki cukru waniliowego
    wiórki czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Beza

Bezowe gniazdka z masą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj masę bezową:do białek dosyp sól i ubijając powoli dosypuj małe porcje cukru.Ubij na bardzo sztywną,śnieżnobiałą,szklistą pianę.Delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
  • 2. Blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia.Na nim wyrysuj 12 krążków o średnicy około 5 cm.Masę bezową umieść w szprycy z końcówką o okrągłym otworze.Małe porcje masy wyciskaj na kółka,zapełniając ich powierzchnię.Następnie wokół każdego krążka zrób brzeg,aby powstało gniazdo.Obsuszaj około 90 minut w piekarniku w temperaturze 80 stopni przy uchylonych drzwiczkach piecyka.
  • 3. Przygotuj masę wiśniową:owoce starannie osącz na sicie,zalewę zachowaj.Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół,następnie czubkiem noża wyskrob miąższ.Mąkę ziemniaczaną rozprowadź kilkoma łyżkami kompotu,pozostały płyn zagotuj z cukrem,miąższem wanilii i 1 cukrem waniliowym.Zdejmij z ognia,dodaj mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszaj.Podgrzewaj jeszcze przez 1 minutę,aż płyn lekko zgęstnieje.Następnie włóż wiśnie,całość odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
  • 4. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru waniliowego.Bezowe gniazdka napełnij masą wiśniową.Każde ciastko ozdób kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować