Bezowe gniazdka z masą wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj masę bezową:do białek dosyp sól i ubijając powoli dosypuj małe porcje cukru.Ubij na bardzo sztywną,śnieżnobiałą,szklistą pianę.Delikatnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
2.Blachę z piekarnika przykryj papierem do pieczenia.Na nim wyrysuj 12 krążków o średnicy około 5 cm.Masę bezową umieść w szprycy z końcówką o okrągłym otworze.Małe porcje masy wyciskaj na kółka,zapełniając ich powierzchnię.Następnie wokół każdego krążka zrób brzeg,aby powstało gniazdo.Obsuszaj około 90 minut w piekarniku w temperaturze 80 stopni przy uchylonych drzwiczkach piecyka.
3.Przygotuj masę wiśniową:owoce starannie osącz na sicie,zalewę zachowaj.Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół,następnie czubkiem noża wyskrob miąższ.Mąkę ziemniaczaną rozprowadź kilkoma łyżkami kompotu,pozostały płyn zagotuj z cukrem,miąższem wanilii i 1 cukrem waniliowym.Zdejmij z ognia,dodaj mąkę ziemniaczaną,dokładnie wymieszaj.Podgrzewaj jeszcze przez 1 minutę,aż płyn lekko zgęstnieje.Następnie włóż wiśnie,całość odstaw w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
4.Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru waniliowego.Bezowe gniazdka napełnij masą wiśniową.Każde ciastko ozdób kleksem bitej śmietany i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze