Moja babcia była nimi zachwycona! Poprosiła nawet, abym upiekła jej na urodziny :-) Jagody idealnie równoważą słodkość bez. Naprawdę polecam! Są pyszne :-)
Składniki:
4 białka w temperaturze pokojowej
220 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
Bezowe gniazdka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwróceniu miski w której się znajdują, pozostają na niej) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukru, cały czas miksując. Wlać sok z cytryny i delikatnie wmieszać do piany. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć gniazdka (najpierw dół, później boki).
2.Piec w 140st.C około 10 minut, zwiększyć temperaturę do 160st.C i piec jeszcze 20-30 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić gniazdka do całkowitego wystudzenia.
Komentarze