Bezowe gniazdka z jagodami

0 (0 ocen)

Moja babcia była nimi zachwycona! Poprosiła nawet, abym upiekła jej na urodziny :-) Jagody idealnie równoważą słodkość bez. Naprawdę polecam! Są pyszne :-)

Składniki:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
    220 g cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:
    jagody (świeże lub z syropu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Bezowe gniazdka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwróceniu miski w której się znajdują, pozostają na niej) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukru, cały czas miksując. Wlać sok z cytryny i delikatnie wmieszać do piany. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wycisnąć gniazdka (najpierw dół, później boki).
  • Upieczone gniazdka 2. Piec w 140st.C około 10 minut, zwiększyć temperaturę do 160st.C i piec jeszcze 20-30 minut. Uchylić piekarnik i pozostawić gniazdka do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Każde gniazdko napełnić jagodami/ dżemem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować