Beziki z Lemon Curd

0 (0 ocen)

Słodkie bezy w połączeniu z kwaśnym kremem to rozkosz dla podniebienia. Polecam!

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 20-30 sztuk po złożeniu)

    3 białka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    160 g cukru, najlepiej drobnego
    Lemon Curd
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Dodatki

Beziki z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą i białą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwrócenia miski do góry nogami zostaną na niej). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, za każdym razem miksując, do momentu, aż cukier się rozpuści.



    Ubitą pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe, okrągłe kształty w niedużych odległościach od siebie (podczas pieczenia prawie w ogóle nie zmieniają kształtu).







    Piec w piekarniku nagrzanym do 90 st.C przez około 2 - 2,5 godziny. Czas i temperatura pieczenia zależy od Waszego piekarnika. Jeśli chcecie uzyskać bielusieńkie bezy- temperatura powinna być taka, jaką podaję. Jeśli nie zależy Wam na kolorze, a na czasie, możecie zwiększyć temperaturę do 120 st.C, a co za tym idzie skrócić czas pieczenia. Jednak w tym przypadku bezy mogą nie być idealnie śnieżnobiałe.



    Po tym czasie piekarnik uchylić i pozostawić bezy do całkowitego ostudzenia.



    Gotowe bezy przełożyć Lemon Curdem, sklejając w pary. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować