Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem czekoladowo-kokosowym

4.5 (168 ocen)

To zdecydowanie najlepsze bezglutenowe ciasto jakie robiłam i jadłam!

Składniki:


  • szklanka mąki gryczanej
    1/3 szklanki mielonych migdałów
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0/5 łyżeczki sody
    łyżeczka cynamonu
    3 jajka
    2-3 łyżki miodu
    dojrzały banan
    3/4 szklanki oleju rzepakowego
    1,5 szklanki startej marchewki
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka starta z całej pomarańczy

    6 łyżek naturalnego serka twarogowego

    puszka schłodzonego mleczka kokosowego
    100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem czekoladowo-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę.

    Stopniowo dolewamy olej i jogurt dalej miksując.

    Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórkę z pomarańczy.

    Miksujemy aż składniki się połączą.
  • 2. Przelewamy do formy (silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia- średnica 18 cm).

    Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Upieczone odstawiamy do przestudzenia po czym przekrawamy na 3 krążki.

    Przekładamy je naturalnym, niesłodzonym serkiem i przygotowujemy krem.
  • 4. Schłodzone mleczko kokosowe chwilę miksujemy aby nie było grudek.

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z masłem.

    Roztopioną powoli dodajemy do mleczka i miksujemy 5 minut na największych obrotach.

    Kremem polewamy ciasto i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować