Ciasto marchewkowe bezglutenowe

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Każdy alergik kochający sie w słodyczach wie jak czasami jest ciężko przejść obok witryny cukierniczej. Ja od czasu do czasu też lubię zjeść coś słodkiego pamiętając o zasadzie bezglutenowej.

  • 60 min

Składniki:

  • tortownica średnia około 30 cm.


    5 jajek
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    1 szkl mleka 2%
    3 łyżki miodu
    2 szkl mąki ryżowej
    1/2 szkl skrobi ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szkl mielonych migdałów
    2 średnie marchewki około 300 g

    dodatkowo:

    polewa czekoladowa lub czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Biszkopty

Ciasto marchewkowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki ścieramy na tartce o małych oczkach.

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy.

    Wszystkie składniki "suche" mieszamy razem, w oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki "mokre" oraz miód miksujemy chwilę. Następnie "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy drewniana łyżką ( NIE MIKSUJEMY) . Delikatnie mieszamy. Dodajemy marchew i ubite białka, mieszamy...

    Tortownicę smarujemy masłem, obsypujemy mąką, przelewamy nasza masę i pieczemy około 25 min w tem. 200 st. a następnie 15 min. 150 st.

    Po ostygnięciu polewamy czekoladą.

Porady

Porcja 100g. zawiera 308 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować