Każdy alergik kochający sie w słodyczach wie jak czasami jest ciężko przejść obok witryny cukierniczej. Ja od czasu do czasu też lubię zjeść coś słodkiego pamiętając o zasadzie bezglutenowej.
Ciasto marchewkowe bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki ścieramy na tartce o małych oczkach.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy.
Wszystkie składniki "suche" mieszamy razem, w oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki "mokre" oraz miód miksujemy chwilę. Następnie "mokre" dodajemy do "suchych" i mieszamy drewniana łyżką ( NIE MIKSUJEMY) . Delikatnie mieszamy. Dodajemy marchew i ubite białka, mieszamy...
Tortownicę smarujemy masłem, obsypujemy mąką, przelewamy nasza masę i pieczemy około 25 min w tem. 200 st. a następnie 15 min. 150 st.
Komentarze