Bezglutenowe ciasto gryczane z jabłkami

4.48 (182 ocen)

Szybkie ciasto bezglutenowe o bardzo ciekawym smaku.

Składniki:

  • na tortownicę o średnicy 24 cm:
    160 g mąki gryczanej
    4 jajka M/L
    6 łyżek cukru
    3-4 jabłka
    1 łyżeczka cynamonu do ciasta (+ do posypania jabłek)
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bezglutenowe ciasto gryczane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
  • 3. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę.
  • 4. Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać szpatułką.
  • 5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką.
  • 6. Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto.
  • 7. Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem.
  • 8. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (góra-dół) do 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mąka gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować