Bazyliowy sernik

0 (0 ocen)

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Ponieważ dość często je wykonuję staram się wymyślać nowe smaku, nowe połączenia. Ostatnio musiałam przerzedzić moją bazylię, więc tym razem padło na bazylikowy sernik:). Eksperyment zaliczam do jak najbardziej udanych!!:):).

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Spód:
    • 20 dag mąki,
    • 8 dag cukru pudru,
    • 10 dag margaryny,
    • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka,
    Ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 25 dag dag cukru pudru,
    • 2 cukry waniliowe,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 olejem cytrynowy,
    • Dodatkowo rodzynki do środka,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    Bazyliowa śmietanka:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 3 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki mleka,
    • 2 garście liści bazylii,
    • sok w ½ cytryny,
    • cukier puder do smaku –około 2 łyżki,
    • Kilka kostek białej i mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Bazyliowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spod 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki. Zarabiamy ciasto. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę. Nakłuwamy widelcem.

  • miksowanie 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W następnej kolejności dodawać cukier waniliowy, ser, olejek. Całość ponownie miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Na końcu dodajemy mąkę zmieszaną z budyniem.
    Oddzielnie ubijamy pianę z białek. Ubitą łączymy z przygotowaną masą serową.
    Tak przygotowany ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera.
    Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy.
  • przed wylaniem śmietanki 3. Z przestudzonego sernika przed wylaniem bazylikowej śmietanki można delikatnie ciągnąc zrumieniony wierzch (niekoniecznie).
  • przygotowana bazylia 4. Bazyliowa śmietanka :Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody (1/3 szklanki).
    Bazylię miksujemy wraz z mlekiem. Do zmiksowanej dokładamy sok z cytryny.
  • dodanie musu bazyliowego 5. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier oraz bazylikowy mus. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Bazyliową śmietankę wylewamy na przestudzony sernik. Na śmietankę ścieramy czekoladę (ilość według uznania). Całość wstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować