Choć zaskakujące, niektóre warzywa czy zioła zupełnie nie kojarzące się z deserami idealnie się do nich nadają. Sernik bazyliowy to strzał w dziesiątkę.
Składniki:
Spód:
500 g herbatników z makiem
250 g masła lub margaryny
1 łyżka kakao naturalnego
2 jajka
Masa:
750 g twarogu półtłustego 4%
2 opakowania śmietany 12% (2 x 330 g)
5 jajek
2/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na ½ L mleka każde)
1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)
1 szklanka posiekanej bazylii (50 g)
Polewa:
100 g czekolady deserowej 45% kakao
6 łyżek mleka
½ łyżeczki cynamonu mielonego
Bazyliowy sernik z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki przełożyć do grubego worka i pokruszyć np. za pomocą wałka. W garnku rozpuścić tłuszcz, dodać ciastka oraz kakao - wymieszać. Gdy masa lekko przestygnie, wbić jajka i ponownie wymieszać. Przygotowaną masą wylepić dno formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 min (180 st. C).
2.Składniki przeznaczone na masę przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować za pomocą blendera.
3.Masę wyłożyć na podpieczony spód.
4.Całość piec 50 – 55 min (180 st. C), następnie wystudzić.
5.Przygotować polewę – połamaną czekoladę przełożyć do małego garnka, wsypać cynamon, wlać mleko. Składniki podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy.
6.Lekko wystudzoną i jeszcze płynną polewę wyłożyć na wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze