Sernik bazyliowy z patelni

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Obłędny!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    400 g twarogu
    4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1/2 łyżki masła
    1 żółtko jaja
    garść bazylii
    2 łyżki soku z cytryny
    100 g sera pleśniowego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik bazyliowy z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patelnię o średnicy ok. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasto francuskie.
  • 2. Twaróg zmielić, dodać jogurt naturalny, masło, żółtko, posiekaną bazylię, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
  • 3. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą konsystencję, rozprowadzić po cieście francuskim.
  • 4. Ser pleśniowy rozkruszyć, posypać na wierzch masy.
  • 5. Opiekać 50 minut na małym ogniu.

Porady

Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Przekąska

Podobne przepisy

3.89 (9 ocen)

Tradycyjny sernik z patelni.

To może cię zainteresować