Barszcz wigilijny z pierożkami

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Przepis na najlepszy barszcz wigilijny z pierożkami

  • 60 min

Składniki:

  • Barszcz czerwony:
    1 kg buraków
    1 cebula
    kawałek selera
    5 grzybków suszonych
    ziele angielskie
    1 łyżeczka majeranku
    2 liście laurowe
    sól, cukier, pieprz
    ocet winny

    Farsz
    50 g suszonych grzybów
    cebula
    1 łyżka masła
    1 jajko
    100 g topionego sera ze szczypiorkiem
    sól,pieprz do smaku

    Ciasto na pierożki:
    1 jajko
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    woda gorąca
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz czerwony Pierogi

Barszcz wigilijny z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Barszcz czerwony:
    Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie
    zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w
    paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny,
    przecedzamy. Podawać z pierożkami.
  • Barszcz wigilijny z pierożkami 2. Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.
  • 3. Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę
    obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na
    maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować