Barszcz syberyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy i moczymy kilka godzin. Gotujemy, aż będzie miękka. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Buraka i marchewkę ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę
szatkujemy.
2.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy
w dłoni pulpeciki i gotujemy 5-6 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, a do mięsnego wywaru dodajemy buraka. Zagotowujemy.
3.Do barszczu dodajemy fasolę, marchewkę, ziemniaki i kapustę. Gotujemy kwadrans. Wkładamy pulpeciki. Przyprawiamy zmiażdżonym w prasce
czosnkiem, posiekanym koperkiem i śmietaną. Dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze