Barszcz syberyjski

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 25 lat, pracuję, opiekuję się babcią i dla niej gotuję. Czasem na obiedzie goszczę też moją mamę.

Składniki:

  • ● burak
    ● 2 ziemniaki
    ● 10 dag białej kapusty
    ● 10 dag fasoli
    ● cebula
    ● marchewka
    ● ząbek czosnku
    ● 10 g śmietany
    ● natka pietruszki
    ● koperek

    Na pulpeciki:
    ● 10 dag mielonego mięsa wołowego
    ● cebula
    ● 5 g masła
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz syberyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę płuczemy i moczymy kilka godzin. Gotujemy, aż będzie miękka. Pozostałe warzywa myjemy i obieramy. Buraka i marchewkę ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę
    szatkujemy.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do mięsa, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy
    w dłoni pulpeciki i gotujemy 5-6 minut w osolonej wodzie. Wyjmujemy, a do mięsnego wywaru dodajemy buraka. Zagotowujemy.
  • 3. Do barszczu dodajemy fasolę, marchewkę, ziemniaki i kapustę. Gotujemy kwadrans. Wkładamy pulpeciki. Przyprawiamy zmiażdżonym w prasce
    czosnkiem, posiekanym koperkiem i śmietaną. Dekorujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować