Barszcz czerwony na słodko

4.49 (201 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gdybym miała powiedzieć jaki smak z dzieciństwa kocham najbardziej - byłby to właśnie smak barszczu na słodko :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - boczek w grubych plastrach: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - buraki świeże około: 4 sztuki
    - barszcz biały w butelce: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżka
    - śmietanka do zupy: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz czerwony na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Pokrój buraki w plastry.
  • buraki 2. Wrzucić pokrojone buraki do odpowiedniej ilości wody (zależy na ile porcji). Garnek postawić na małym ogniu (pamiętamy o tym że buraki nie mogą się gotować - zupa traci wtedy kolor). Wodę możemy lekko posolić. Kiedy buraki zaczynają lekko "bulgotać" - nie gotujemy - dodajemy troszkę cukru (około łyżeczkę), mieszamy i wlewamy wymieszany barszcz biały (ja nigdy nie wlewam całej butelki, ponieważ barszcz byłby za gęsty). Po wlaniu barszczu białego zupę lekko zagotowujemy. Moja babcia zawsze barszcz robiła rano by do obiadu się "ustał" - wtedy buraki świetnie puszczały sok, a co za tym idzie zupa smakowała genialnie i świetnie wyglądała.
  • boczek 3. W czasie kiedy buraki będą się grzać w wodzie, kroimy boczek w kostkę i cebulkę w kostkę. Na patelnie wrzucamy najpierw boczek podsmażamy, potem dodajemy cebulę, lekko solimy ii rumienimy.
  • ziemniaczki z boczkiem i cebulką 4. Obieramy i gotujemy ziemniaki (pamiętamy o soleniu). Ugotowane ziemniaki gnieciemy i dodajemy do nich boczek z cebulką.
  • barszcz na slodko 5. Po rozlaniu barszczu do talerzy, do każdego dodajemy łyżkę cukru - dokładnie mieszamy, i łyżkę śmietany. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować