Barszcz czerwony na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrój buraki w plastry.
2.Wrzucić pokrojone buraki do odpowiedniej ilości wody (zależy na ile porcji). Garnek postawić na małym ogniu (pamiętamy o tym że buraki nie mogą się gotować - zupa traci wtedy kolor). Wodę możemy lekko posolić. Kiedy buraki zaczynają lekko "bulgotać" - nie gotujemy - dodajemy troszkę cukru (około łyżeczkę), mieszamy i wlewamy wymieszany barszcz biały (ja nigdy nie wlewam całej butelki, ponieważ barszcz byłby za gęsty). Po wlaniu barszczu białego zupę lekko zagotowujemy. Moja babcia zawsze barszcz robiła rano by do obiadu się "ustał" - wtedy buraki świetnie puszczały sok, a co za tym idzie zupa smakowała genialnie i świetnie wyglądała.
3.W czasie kiedy buraki będą się grzać w wodzie, kroimy boczek w kostkę i cebulkę w kostkę. Na patelnie wrzucamy najpierw boczek podsmażamy, potem dodajemy cebulę, lekko solimy ii rumienimy.
4.Obieramy i gotujemy ziemniaki (pamiętamy o soleniu). Ugotowane ziemniaki gnieciemy i dodajemy do nich boczek z cebulką.
5.Po rozlaniu barszczu do talerzy, do każdego dodajemy łyżkę cukru - dokładnie mieszamy, i łyżkę śmietany. Smacznego :)
Komentarze