Bananowe racuchy na maślance i sodzie

4.4 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pierwszy raz w mojej kuchni pojawiły się racuchy z dodatkiem sody. Błyskawiczne w przygotowaniu, nie wymagają etapu wzrostu ciasta. Mieszamy składniki i ciasto jest gotowe do smażenia. Racuchy na maślance, bardzo delikatne i pulchne szybko wyrastają na patelni, z dodatkiem ulubionych owoców.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 20 dużych placuszków

    mąka pszenna 2 szklanki kopiaste
    maślanka 1 i 1/2 szklanki
    cukier 2 łyżki
    jajko 1
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
    szczypta soli
    banan 1
    cukier puder do oprószenia
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.4 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Bananowe racuchy na maślance i sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mąkę mieszam z sodą, solą i cukrem. Jajko rozkłócone mieszam z maślanką. Wszystkie składniki mieszam do połączenia składników. Banana obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Na rozgrzanej oliwie smażę racuchy z obu stron, na złoty kolor. Racuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub bibule. Posypuję cukrem pudrem, podaję na ciepło z ulubionym dżemem lub powidłami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować