Racuchy drożdżowe na maślance

4.5 (177 ocen)

Została mi maślanka z pieczenia chlebka, więc trzeba było ją wykorzystać. Dawno nie było racuchów, a ochota nas naszła na coś dobrego, ale nie za słodkiego. Padło na racuchy, grubiutkie, mięciutkie racuszki. Pycha są, a nie warto żeby cokolwiek się marnowało bo i tak strasznie dużo żywności marnujem

Składniki:

  • Składniki na około 15 racuszków:
    1,5 szkl mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
    10 g świeżych drożdży
    1 szkl maślanki lub
    0,5 szkl mleka + 0,5 szkl maślanki
    1-2 łyżki cukru + łyżeczka do zaczynu
    szczypta soli
    zapach waniliowy (jeśli lubimy)
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1uhfvxd 1. Z drożdży, ciepłego mleka, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżeczki cukru robimy zaczyn. Odstawiamy go na 10-15 min do ruszenia.
    W misce szykujemy w tym czasie suche składniki. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do naszych suchych składników i dokładnie mieszamy aż pozbędziemy się wszystkich grudek.
    Ciasto jest luźnej konsystencji i takie ma być gdyż jeśli dosypiemy więcej mąki to racuszki będą twarde.
    Odstawiamy na jakieś 30-40 min do wyrośnięcia.
  • image-056x3wx 2. Po tym czasie gdy ciasto podwoi swoja objętość zaczynamy smażyć małe racuszki z jednej łyżki na gorącym oleju, pamiętając o tym aby zmniejszyć ogień gdyż mogą się przypalić, a nie dopiec w środku! Pamiętajmy też o odsączaniu placuszków po upieczeniu na papierowym ręczniku. Po co nam dodatkowa porcja oleju w brzuchu :)
    Podajemy z ulubionymi dodatkami bądź tylko z cukrem pudrem :) Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować