Bananowa delicja. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt stanowi spód.
Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/3 wody podanej na opakowaniu.
Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1/2 ilości wody podanej na torebce.
Obie ostudziłam.
2.Żółtka utarłam na jasną masę z cukrem. Masło i margarynę, będące w pokojowej temperaturze,
dodałam do utartych żółtek. Dokładnie zmiksowałam.
3.Banany zmiksowałam na pulpę. Dodałam do masy maślano-jajecznej i także dokładnie
wymieszałam
4.Na końcu wlałam przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową i połączyłam. Całość wylałam
na spód biszkoptowy, wyrównując wierzch.
5.Delicje ułożyłam na masie, lekko dociskając. Kiedy masa wystarczająco jest już zimna, a delicje
przykleiły się, wlewam odrobinę zimnej galaretki pomarańczowej i wstawiam do lodówki, aby
stężało. Wyjmuję i wlewam resztę galaretki.
Wstawiam do lodówki na min. 3h. Taka etapowość zapobiega wypłynięciu delicji ponad galaretkę.
Komentarze