Ciasto Shrek

0 (0 ocen)

W sam raz na obchody zbliżającego się dnia św. Patryka! Idealne dla osób, które mają ochotę na coś lekkiego, pysznego, w pięknym wiosennym kolorze! Wbrew pozorom, banalne w przygotowaniu. Bardzo serdecznie Wam je polecam!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    4 niewielkie jajka
    szczypta soli
    100 g cukru
    60 g mąki pszennej
    25 g mąki ziemniaczanej

    Składniki na zieloną masę:

    200 g miękkiego masła
    900 ml zielonego soku typu "Kubuś"
    3 budynie waniliowe bez cukru
    4 łyżki cukru

    Składniki na masę waniliową:

    500 g serka homogenizowanego serka waniliowego
    500 ml śmietany kremówki
    1 galaretka agrestowa
    4 łyżki cukru pudru

    Ponadto:

    2 galaretki agrestowe
    2 opakowania ciastek typu "Delicje"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodając cukier (partiami!) pod koniec ubijania. Dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać na wyłożoną folią lub papierem blachę (24-x36cm) i piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Gotowy biszkopt rzucamy na ziemię z wysokości ok. 60 cm i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Połowę soku odlewamy do miski, drugą zagotowujemy w rondelku. Odłożoną połowę mieszamy dokładnie z budyniami i cukrem i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Do jeszcze ciepłego dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Lekko przestudzić i wylać na biszkopt. Odstawić do lodówki do stężenia masy.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do schłodzenia. Ma być płynna, ale mocno przestudzona. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek. Wlewamy galaretkę i miksujemy. Wylewamy masę na zastygniętą już zieloną warstwę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Delicje wykładamy na wierzch masy waniliowej i zalewamy tężejącą (!) galaretką. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

Porady

Jeśli mamy niską formę, podnosimy jej brzegi za pomocą kilkukrotnie złożonej folii aluminiowej, którą wciskamy dokładnie na około biszkoptu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować