Ciasto chałwowiec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiewamy i ostrożnie dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie do połączenia. Wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę (20x30cm). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy. Wystudzony biszkopt ostrożnie przekrajamy na pół.
2.Budynie mieszamy z 200 ml mleka, resztę mleka zagotowujemy i powoli dodajemy budynie. Gotujemy gęsty budyń, po ugotowaniu przykrywamy folią, tak by dotykała wierzchu budyniu i studzimy. Kiedy budyń będzie już zimny, ucieramy miękkie masło na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Chałwę kruszymy i dodajemy do masy. Miksujemy do połączenia i otrzymania jednolitego kremu.
3.Wiśnie porządnie odsączamy.
Połowę biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki, nasączamy kompotem z wiśni, wykładamy 1/3 kremu, układamy wiśnie, na nie kolejną 1/3 kremu i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Na wierzch wykładamy pozostałą 1/3 kremu. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia kremu.
4.Czekoladę roztapiamy wraz z masłem i polewamy ciasto. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Komentarze