Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi - wszystkie przepisy Jego autorstwa, zwłaszcza te warzywne są fantastyczne. Polecam
Składniki:
2 duże i długie bakłażany (użyłam czterech małych)
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki tymianku plus kilka całych gałązek do dekoracji
sól morska i czarny pieprz
1 granat
1 łyżeczka przyprawy za'atar
sos
9 łyżek maślanki
Pół filiżanki jogurtu greckiego
1 i1/2 łyżki oliwy z oliwek, + troche do polania
1 mały ząbek czosnku, roztarty
1 szczypta soli
Bakłażany z sosem maślankowym i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Pokroić bakłażany wzdłuż na pół ,zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ bakłażanów w skośną kratkę , nie przecinając skóry.
2.Umieścić połówki bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka posmarować bakłażany oliwą - obficie, nie żałować. .Posypać listkami tymianku cytrynowego, posypać solą i pieprzem . Piec 35 do 40 minut, miąższ po tym czasie powinien być miękki, aromatyczny i ładnie rumiany. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
3.Podczas gdy bakłażany są w piecu, przygotować granat i sos. Granat przeciąć w poprzek na pół.. Przytrzymać połówkę nad miską, uderzać drewnianą łyżką w skórę granatu, aż nasionka zaczną wyskakiwać.Ja zastosowałam metodę tradycyjną - wydłubałam ziarenka palcami.
4.Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu. doprawić sola i schłodzić do czasu, aż będzie potrzebny.
Bakłażany podawać polane sosem, posypane tymiankiem, za'atarem, skropione oliwą i posypane duża ilości nasion granatu. Smacznego!
Porady
Bakłażany są pyszne! Nie wolno jedynie żałować oliwy - trzeba dać jej dużo.
Komentarze