Faszerowane warzywa wypełnione makaronem, kaszą czy ryżem z dodatkiem mięsa lub innych warzyw to świetne danie na obiad na lato. Potrawa jest niezwykle kolorowa i pełna witamin, a do tego syci na długo. Wystarczy wydrążyć ulubione warzywo, wypełnić je smacznym farszem, zapiec i pyszne danie gotowe! Lato to świetny czas na takie potrawy, wtedy warzywa smakują najlepiej, są tanie i można jeść je do woli.

 

Faszerowane warzywa to danie, które pozwala nam na wiele modyfikacji. Wystarczy zamienić kaszę na ryż lub kuskus, ser feta na cheddar, a mięso na rybę, by w łatwy sposób uzyskać lubiane danie w nowej odsłonie. Warto też eksperymentować z przyprawami i ziołami – nawet jeden składnik sprawi, że danie zyska nową, ciekawą nutę.

Tak przygotowane warzywa to także sposób na przemycenie niektórych składników dla niejadków. Zapieczone pod warstwą sera czy połączone z lubianą kaszą czy ryżem produkty, za którymi nasze dzieci nie przepadają, łatwiej jest im podać niż kiedy stanowią główny składnik dania.

 

W naszym zestawieniu pomysłów na faszerowane warzywa nie brakuje, więc każdy znajdzie coś dla siebie.

 

Zobacz wszystkie przepisy na dania faszerowane