Bakaliowy mazurek w waflu

  • wyświetlono: 4309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 1

To specjalność mojej siostry. Zaraziła tym ciastem całą rodzinę. Nawet mój brat je robi u siebie w domu :)

Katarzyna Janeczko
  • 60min

Składniki

1 kostka masła lub margaryny 250g
2 szklanki mleka w proszku1 1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki ciemnego kakao
1/2 szklanki mleka
opakowanie wafli
+ szklanka miksu bakali (suszone śliwki, rodzynki, wiórka kokosowe)

Sposób przygotowania przepisu:

Bakaliowy mazurek w waflu

  • 1. Dwa płaty wafli odłożyć na wierzch i spód mazurka. A 1 - 2 płaty pokruszyć na kawałeczki. (pozostałe można schrupać) :))
  • 2. Cukier, masło i mleko - zagotować. Dodać mleko, kakao i mleko w proszku. Trzeba stale mieszać by nie powstały grudki a masa stała się jednolita. Do gotowej masy dodać bakalie i pokruszone wafle. Taką gorącą masę rozprowadzić na jednym płacie wafla a drugim przyłożyć. Wafle owinąć w folię aluminiową lub spożywczą (ja wykorzystuje opakowanie po waflach) i odłożyć w chłodne miejsce na parę godzin, porządnie czymś dociskając, np; można postawić garnek z wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciewafleMazurkibakalieświęta

Komentarze

Podobne przepisy

image-0lgtcg0

Dodane przez: beniawojt

Keks w waflu z galeretką

Tradycja z pomysłem to zgrany duet...

Keks w waflu z marmoladą

Dodane przez: RedakcjaPP

Keks w waflu z marmoladą

Nietypowe połączenie wafli i keksu....

Dodane przez: anemon

Mazurek „śliwka w czekoladzie”

Ten mazurek będzie smaczniejszy,...

Wafel

Dodane przez: joanna30

Wafel

Niezwykle łatwy w przygotowaniu...

image-1hnhsym

Dodane przez: wiesiołek

Blok czekoladowo - truflowy w waflu

Zainspirowana przepisem Beatki...

Wafel z masą z mleka w proszku i orzechami

Dodane przez: ania1868

Wafel z masą z mleka w proszku i orzechami

Wafla pamiętam z dzieciństwa, gdyż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE