Bakaliowe pierniczki

2 (1 ocen)

  • 45 min

Niezwykle aromatyczne i pełne bakalii. Przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    * 50 dag miodu
    * 1 1/2 kostki masła (30 dag)
    * 2 szklanki cukru
    * 1 kg mąki + mąka do podsypywania
    * 3 jajka
    * 3 łyżeczki sody oczyszczonej
    * pół szklanki mleka
    * 1 czubata łyżka kakao
    * szczypta soli

    bakalie:
    * 0,5 szklanki rodzynek
    * szklanka orzechów włoskich
    * 10 dag mielonych migdałów
    * 5 łyżek skórki pomarańczowej
    przyprawy:
    * 2 łyżeczki cynamonu
    * 2 łyżeczki imbiru
    * 1 łyżeczka kardamonu
    * 1 łyżeczka pieprzu
    * 1 łyżeczka mielonych goździków
    do smarowania przy pieczeniu:
    * jajko plus 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Bakaliowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuszczamy masło, cukier, miód. Mieszamy co jakiś czas. Rodzynki sparzamy. Rodzynki i orzechy drobno siekamy. Przyprawy mieszamy razem w osobnym naczyniu. Dodajemy je do rozpuszczonego tłuszczu. Dokładamy jeszcze bakalie i mieszamy. Do miski wsypujemy pół kg mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w mleku i kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować