Bajgle z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bajgle
Z wszystkich składników zagniatamy elastyczne i lśniące ciasto.
Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na 10 części, formujemy kulki,
Kulki rozwałkowujemy na wałeczek o długości około 2/3 metra. Składamy go na pół i zaplatamy wokół własnej osi, końcówkę wkładamy pod spód bajgla.
Wodę i miód dokładnie w rondelku stawiając na małym gazie, aż się zagotuje.
Skręconego bajgla moczymy (zaparzamy) chwilę w wodzie z miodem, obtaczamy w sezamie, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce aż bajgle ponownie podwoją objętość.
Bajgle pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ładnie się zrumienią.
2.Twaróg
Cebulę i rzodkiew ścieramy na tarce o grubych okach.
Ser biały oraz Bieluch przekładamy do naczynia, dodajemy startą cebulę oraz rzodkiewkę, posiekany szczypiorek bądź rzeżuchę.
Przyprawiamy do smaku.
3.Dodatki
Bajgle przekrawamy na dwie części i kolejno układamy nasze dodatki: zieloną sałatę bądź świeży szpinak, twarożek, wędzonego łososia (np. brzuszki), pomidor.
Całość posypujemy rzeżuchą i podajemy z jajkami na miękko.
Komentarze