Bajgle z wędzonym łososiem

  • wyświetlono: 722 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Domowe francuskie bajgle z wędzonym łososiem, przepis na udane śniadanie do łóżka.

simplydeliciouspl
  • 200min

Składniki

Bajgle
700 gram mąki pszennej
1 opakowanie drożdży instant
1 szklanka wody
1/3 szklanki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
1 jajko L
1 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody mineralnej
sezam/ mak/ siemię lniane

Twaróg
1 opakowanie serka naturalnego Bieluch
1/2 opakowania sera białego chudego
1/2 cebuli
4 rzodkiewki
szczypiorek/ rzeżucha
sól
pieprz

Dodatkowo
łosoś wędzony
pomidor malinowy
zielona sałata/ świeży szpinak
ogórek świeży opcjonalnie
rzeżucha

Sposób przygotowania przepisu:

Bajgle z wędzonym łososiem

  • 1. Bajgle
    Z wszystkich składników zagniatamy elastyczne i lśniące ciasto.
    Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na 10 części, formujemy kulki,
    Kulki rozwałkowujemy na wałeczek o długości około 2/3 metra. Składamy go na pół i zaplatamy wokół własnej osi, końcówkę wkładamy pod spód bajgla.
    Wodę i miód dokładnie w rondelku stawiając na małym gazie, aż się zagotuje.
    Skręconego bajgla moczymy (zaparzamy) chwilę w wodzie z miodem, obtaczamy w sezamie, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce aż bajgle ponownie podwoją objętość.
    Bajgle pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ładnie się zrumienią.
  • 2. Twaróg
    Cebulę i rzodkiew ścieramy na tarce o grubych okach.
    Ser biały oraz Bieluch przekładamy do naczynia, dodajemy startą cebulę oraz rzodkiewkę, posiekany szczypiorek bądź rzeżuchę.
    Przyprawiamy do smaku.
  • 3. Dodatki
    Bajgle przekrawamy na dwie części i kolejno układamy nasze dodatki: zieloną sałatę bądź świeży szpinak, twarożek, wędzonego łososia (np. brzuszki), pomidor.
    Całość posypujemy rzeżuchą i podajemy z jajkami na miękko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babciz_roznych_stron_swiatatwarógłosoś wędzonyDOMOWE PIECZYWObajgle

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe bajgle.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowe bajgle

Dawno zapomniany przeze mnie przepis.Bajgle...

Genialne bajgle

Dodane przez: jaga

Genialne bajgle

Świetne są te bajgle,a jak smakują.Dzięki...

Najlepsze drożdżowe bajgle

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

Nalepsze drożdżowe bajgle

Pyszne, puszyste i chrupiące bajgle...

image-2ba3wtp

Dodane przez: marzencia117

Orkiszowe bajgle

Najlepsze śniadanie na świecie...

Domowe bajgle

Dodane przez: paulisia_elk

Domowe bajgle

Idealne na śniadanie

simit

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Simity - tureckie bajgle

Chrupiące z zewnątrz , delikatne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE