Bajgle z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Domowe francuskie bajgle z wędzonym łososiem, przepis na udane śniadanie do łóżka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Bajgle
    700 gram mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży instant
    1 szklanka wody
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki cukru
    1 jajko L
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki miodu
    1/4 szklanki wody mineralnej
    sezam/ mak/ siemię lniane

    Twaróg
    1 opakowanie serka naturalnego Bieluch
    1/2 opakowania sera białego chudego
    1/2 cebuli
    4 rzodkiewki
    szczypiorek/ rzeżucha
    sól
    pieprz

    Dodatkowo
    łosoś wędzony
    pomidor malinowy
    zielona sałata/ świeży szpinak
    ogórek świeży opcjonalnie
    rzeżucha
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Bajgle z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bajgle
    Z wszystkich składników zagniatamy elastyczne i lśniące ciasto.
    Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, dzielimy na 10 części, formujemy kulki,
    Kulki rozwałkowujemy na wałeczek o długości około 2/3 metra. Składamy go na pół i zaplatamy wokół własnej osi, końcówkę wkładamy pod spód bajgla.
    Wodę i miód dokładnie w rondelku stawiając na małym gazie, aż się zagotuje.
    Skręconego bajgla moczymy (zaparzamy) chwilę w wodzie z miodem, obtaczamy w sezamie, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce aż bajgle ponownie podwoją objętość.
    Bajgle pieczemy około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ładnie się zrumienią.
  • 2. Twaróg
    Cebulę i rzodkiew ścieramy na tarce o grubych okach.
    Ser biały oraz Bieluch przekładamy do naczynia, dodajemy startą cebulę oraz rzodkiewkę, posiekany szczypiorek bądź rzeżuchę.
    Przyprawiamy do smaku.
  • 3. Dodatki
    Bajgle przekrawamy na dwie części i kolejno układamy nasze dodatki: zieloną sałatę bądź świeży szpinak, twarożek, wędzonego łososia (np. brzuszki), pomidor.
    Całość posypujemy rzeżuchą i podajemy z jajkami na miękko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować