Bajeczny seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski- zagniatamy ciasto.Następnie na 30min. wkładamy do zamrażalki. Po tym czasie wałkuję ciasto, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 24x33 cm i nakłuwam placek widelcem. Podpiekam15 min w 180C.
2.Mak sparzyć, osączyć i zmielić 2 razy. Utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać olejek i tartą bułkę. Wymieszać. Dodać ubitą na sztywną pianę z białka i delikatnie wymieszać z masa makową .Masę makową wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez 50min. w 160C.
3.Masa serowo-jogrtowa: Gratki połączyć z serem. Galaretke rozpuszczam w szkl. wrzącej wody-zostawiam do lekkiego stężenia, następnie łącze z masą. Wylewam na masę makową.
4.Galaretka wiśniowa: Wiśnie wykładamy na masę jogurtową. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z sokiem z wiśni. Wymieszać dokładnie. Gotową galaretką zalać wiśnie, schłodzić w lodówce.
Komentarze