Bajaderki to doskonały sposób na wykorzystanie resztek ciast biszkoptowych, zakalców.
20 min
Dla 10 osób
Składniki:
320 g ciasta biszkoptowego( bez kremu)
75 g herbatników
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu)
50 g masła
50 g czekolady gorzkiej
czubata łyżka kakao
100 g wiórków kokosowych
1.Ciasto biszkoptowe oraz herbatniki bardzo drobno kruszymy lub miksujemy w malakserze. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, wlewamy mleko i chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę oraz kakao i cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do pokruszonego ciasta dodajemy konfiturę wiśniową, wlewamy masę czekoladową i dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa będzie rzadka można dodać kilka pokruszonych ciastek. Z powstałej masy formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Komentarze