Bajaderki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

to moje ulubione ciastka z cukierni. Okazuje się, że są bardzo łatwe w wykonaniu :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - okruszki (ciast, ciastek, herbatników lub resztki ciast, zaklace): 250 gramów
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier (lub mniej jesli użyte okruszki są słodkie): 0.5 szklanki
    - rodzynki: 0.5 szklanki
    - dżem (dowolny smak): 250 gramów
    - aromat rumowy: 1 sztuka
    - rum: 1 łyżka
    - kakao (lub mniej jesli użyte okruszki są mocno czekoladowe): 3 łyżki

    - orzechy (posiekane): 100 gramów
    - wiórki kokosowe: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka lub ciasto drobno pokruszyć.
  • 2. Zagotować mleko, cukier, masło i kakao. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, aromatem i rumem. Dodać rodzynki bądź inne ulubione bakalie. Wszystko ugnieść lub wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt luźna można dodać pokruszonych herbatników i wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Z masy formować kulki, obtaczać je w orzechach lub wiórkach. Odstawić do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować