Bagietki na zakwasie żytnim

4.48 (197 ocen)

Chrupiąca skórka i miękki środek. Takie bagietki lubimy.

Składniki:

  • 130 g dokarmionego dzień wcześniej zakwasu
    2 szklanki mąki pszennej typ 550
    1/2 szklanki mąki pszennej razowej
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bagietka

Bagietki na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić dość zwięzłe ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W czasie wyrastania dwa razy krótko zagnieść.
  • Dzielenie ciasta 2. Podzielić na cztery części.
  • Uformowane bagietki 3. Uformować bagietki na długość blachy z piekarnika. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę( gdy jest chłodno to na dłużej) do wyrośnięcia.
  • Gotowe do pieczenia 4. Naciąć ostrym nożem, spryskać wodą i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować