Pszenne bagietki na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Chrupiące, długie bagietki z mąki pszennej na zakwasie. Jedne z lepszych jakie jadłam :) Mojej rodzince również bardzo smakowały. Polecam!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 540 g. pszennego zakwasu
    680 g. mąki pszennej
    5 g. drożdży suchych (opcjonalnie)
    275 ml. wody letniej
    12 g. soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bagietka Zakwas

Pszenne bagietki na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto 1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką.
  • Wyrośnięte ciasto 2. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny).
  • Uformowane bagietki 3. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części i uformować z nich bagietki o długości około 40 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30 minut).
  • Nacięte bagietki 4. Wyrośnięte bagietki naciąć kilkakrotnie ostrym nożem.
  • Pieczenie bagietek 5. Piec w 250st.C około 20 minut do zarumienienia.
  • Ostudzone bagietki 6. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!

Porady

Jeśli wasz zakwas jest bardzo aktywny, nie ma potrzeby, aby dodawać drożdże :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Bagietki Bułka Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować