Marmurkowe ucierane babki

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Babki wszelakie, to ulubione ciasta mojego syna. Zmieniam ich skład i smak dla urozmaicenia.To proste, łatwe przepisy dla początkujących oraz doskonałe na podwieczorek lub do kawki :)

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na 2 babki:
    37 dag mąki pszennej
    37 dag cukru
    cukier waniliowy
    7 jajek
    30 dag masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    otarta skórka z cytryny lub pomarańczy lub dowolny aromat

    Do posypania po wierzchu: cukier puder lub cukier różany lub lawendowy- przepisy na forum
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Marmurkowe ucierane babki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Należy na początku roztopić masło, wystudzić je.
    Mąkę z proszkiem- przesiać.
    Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, wlewać stopniowo masło. Powoli wsypywać mąkę z proszkiem. Dodać startą skórkę. Na koniec połączyć ciasto z ubitą wcześniej pianą z białek. Gdyby całość była zbyt gęsta można wlać trochę mleka.
  • 2. Dzielimy ciasto na 2 części, jedną pozostawiamy jasną, a drugą -dzielimy znów na pół.
  • Ciasto jasne w formie 3. Przygotowujemy 2 nieduże formy babkowe. Smarujemy je tłuszczem, obsypujemy przesianą bułką tartą. Wylewamy do obu po połowie części jasnej ciasta.
  • Ciasto z kakao 4. Następnie do odłożonej 1 części jasnej - wsypujemy kakao rozpuszczone w niewielkiej ilości mleka. Mieszamy, wylewamy kleksami do 1 formy babkowej- na część jasną.
  • Ciasto z kawą 5. Tak samo postępujemy z odłożoną drugą częścią ciasta jasnego, tylko zamiast kakao- rozpuszczamy kawę. Wylewamy do 2 formy z ciastem jasnym.
  • Ciasto w piecu 6. Babki w obu formach pieczemy jednocześnie w piecu nagrzanym do temp. 190 stop. C, ok. 45 min.
  • Upieczone babki 7. Najlepiej sprawdzić wcześniej patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
    Wyjmujemy babki z pieca i formy.
    Jeszcze gorące obsypujemy cukrem pudrem.
    Kroimy na porcje, układamy na ozdobnym talerzyku lub szklanej paterze.
  • Upieczona babka 8. Smacznego życzę :)

Porady

Do jasnego ciasta można dodać kolorowego kisielu lub ciemny dżem. A zamiast kawy, kakao- dodać kokos, napar herbaciany. Masło może zastąpić olej. Dżem ciastu dodaje wilgotności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować