Babki dwukolorowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj dzielę się przepisem na babkę dwukolorową.
Puszystą o fajnym smaku, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Przepis ze starego zeszytu mojej babci.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto;
    mąka pszenna 200 g,
    mąka ziemniaczana 200 g,
    cukier 250 g,
    masło 200 g,
    jajka 4 szt,
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    mleko więcej jak 3/4 szkl,
    aromat waniliowy kilka kropli,
    kakao 2 łyżki,

    Dodatkowo;
    polewa z białej czekolady,
    posypka czekoladowa,
    posypka kolorowa,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Jajko

Babki dwukolorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babki dwukolorowe 1. Żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodajemy masło.
    Następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Wszystkie składniki ucieramy aż powstanie gładka puszysta masa.
    Pod koniec dodajemy letnie mleko oraz aromat waniliowy.
    Całość delikatnie łączymy z ubitymi na sztywną pianę białkami.
    Do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przekładamy 2/3 części ciasta.
    Pozostałą część mieszamy dokładnie z kakao i wylewamy na jasne ciasto.
    Babki wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy do 45 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i obsypujemy jedną posypką czekoladową a drugą posypką kolorową.

Porady

Z przygotowanego ciasta można upiec jedną większą babkę lub 2 mniejsze tak jak u mnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować