Zielony koktajl z jarmużu, jabłka i szpinaku

  • wyświetlono: 7669 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zielony koktajl na bazie warzyw i owoców to witaminowa bomba i mocny kop na dobry początek dnia. Koktajl jest sycący i bardzo orzeźwiający, spokojnie możemy zastąpić nim drugie śniadanie.

IMG_20170910_124019_602
  • 10min

Składniki

Składniki

jarmuż 1 garść
sok z 1 grejpfruta
szpinak świeży 1 garść
miód 1 łyżeczka
jabłko 1
liście melisy 3
woda niskozmineralizowana 1 szklanka
kostki lodu

Sposób przygotowania przepisu:

Zielony koktajl z jarmużu, jabłka i szpinaku

  • 1. Przygotowanie

    Liście szpinaku i jarmużu wypłukać na sitku. Owoce umyć, osuszyć. Wycisnąć sok z grejpfruta. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, następnie pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, zmiksować na gładko. W przypadku chęci uzyskania soku lub rzadszej konsystencji, przetrzeć przez sito. Podawać z kostkami lodu.

Porady

Jarmuż właściwości

Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne jest skarbnicą sulforafanu przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Chronić może m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego.
Jarmuż wspomaga także pracę układu sercowo-naczyniowego, gdyż zawiera spore ilości pierwiastków i witamin. Dominującym pierwiastkiem jest potas, który udrażnia naczynia krwionośne przez co krew krąży swobodniej, a w efekcie reguluje się ciśnienie. Wapń natomiast odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do wszystkich tkanek. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia, hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy. Natomiast witamina K odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, jej niedobór może być przyczyną słabej krzepliwości krwi.
Jarmuż może uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w warzywie sulforafan niszczy Helicobacter pylori- bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szereg innych zaburzeń, w tym zapalenia błony śluzowej żołądka.
Jarmuż ma mnóstwo beta-karotenu, z którego wytwarzana jest witamina A związek biorący udział w procesie widzenia, m.in zapobiega występowaniu tzw. kurzej ślepoty, oraz zespołowi suchego oka. Ponadto zielone warzywo zawiera antyoksydanty m.in luteina i zeaksantyna, które są głównymi składnikami pigmentu plamki żółtej. Odpowiadają za ochronę siatkówki oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, nadmiernym działaniem energii świetlnej.
Jarmuż należy ograniczyć w przypadku zmagania się z kamicą szczawianową, gdyż jest warzywem bogatym w szczawiany. Osoby cierpiące na chorobę tarczycy również powinny wyeliminować lub ograniczyć jego spożywanie w swojej diecie. Jarmuż zawiera sporą ilość goitrogenów, związków mających wpływ na metabolizm jodu, prowadząc do obniżenia jego stężenia w organizmie, co prowadzi do zaburzenia syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuzielony koktajl

Komentarze

Podobne przepisy

Zielony koktajl ze szpinakiem.

Dodane przez: quchniakaroli

Zielony koktajl ze szpinakiem

Przedstawiam Wam jeden z sposobów...

Koktajl

Dodane przez: magda34514

Koktajl z jarmużu

Taki koktajl możemy wypić na drugie...

image-1jlqfue

Dodane przez: zrobtosmacznie

ZIELONY KOKTAJL ZE SZPINAKIEM

Pyszny koktajl dietetyczny to doskonała...

Zielony koktajl ze szpinakiem

Dodane przez: nataliakielek

Zielony koktajl ze szpinakiem

Zielony, zdrowy koktajl ze szpinakiem....

Koktajl z jarmużu awokado i buraka czerwonego

Dodane przez: Świeca Urszula

Koktajl z jarmużu awokado i buraka czerwonego

Z dodatkiem soku wiśniowego nawet...

image-21tx2iv

Dodane przez: bisia26014

Koktajl z jabłka i marchewki

Zdrowy i smaczny koktajl

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE