REKLAMA

Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym

wyświetlono: 94 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Bardzo smaczna, sycąca, pożywna babka ziemniaczana z kiełbasą i sosem z prawdziwków, idealne danie na chłodne dni........SMACZNEGO!!!

opublikowany: 03.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 3 godz. 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 2,5 kg,
    jajka 2 sztuki "L",
    mąka ziemniaczana 3 łyżki + skrobia,
    majeranek 3 łyżki,
    ząbki czosnku 5 sztuk,
    pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
    papryczka ostra 1 mała,
    kiełbasa toruńska 2 sztuki,
    cebula 2 sztuki średnie,
    smalec 1/2 kostki

    sos grzybowy: prawdziwki lub pieczarki 1 kg,
    cebula 1 sztuka,
    smalec 1 łyżka,
    śmietana 12% 330 gram,
    kucharek 1 łyżka,
    pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
    natka pietruszki 1/2 pęczka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym 1. Ziemniaki obrane zetrzeć na tarczy do ziemniaków w robocie lub ręcznie na tarce do ziemniaków, masę ziemniaczana wyłożyć na duże sito z drobną siateczką, po odcedzeniu z wody wodę ostrożnie wylać i osad ze skrobi dodać do ziemniaków.
  • Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym 2. Kiełbasę obraną z flaka pokroić w kosteczkę, na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, papryczkę ostra i starty czosnek, wystudzić.
  • Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym 3. Ziemniaki z sita dać do miski, dodać jajka, majeranek, kucharka, mąkę ziemniaczaną, pieprz ziołowy.
  • Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym 4. Dodać wystudzoną kiełbasę i wszystko dobrze wymieszać.
  • Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym 5. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, wlać masę ziemniaczaną i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, w formie babkę trochę wystudzić.
  • Babka ziemniaczna z kiełbasą z sosem grzybowym 6. Prawdziwki lub pieczarki pokroić, na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu co jakiś czas mieszając, gdy grzyby są usmażone dodać śmietanę, pieprz mielony, sól, natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.

    Babka smakuje również później podsmażona na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: JulkaTomeczek 1dd

Zupa ziemniaczna z podsuszaną kiełbasą

Pyszna i szybka zupka na obiad dla całej rodziny.

kategoria: Zupy opublikowany: 17.11.2017 | wyświetlono: 306 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Pieczeń z sosem grzybowym

Aromatyczna pieczeń z sosem grzybowym :)

kategoria: Dania główne pieczeń sos grzybowy opublikowany: 23.01.2018 | wyświetlono: 838 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE