Rozgrzewające, typowo jesienne danie, sycące i pyszne. Ziemniaków jesienią nie brakuje, por na sklepowych półkach jest teraz bardzo okazały, a razem smakują wspaniale.
Babka ziemniaczano-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por dokładnie umyć, pokroić drobno,wrzucić do wody, gotować aż lekko zmięknie (10 minut). Pod koniec gotowania wrzucić pieczarki, zblanszować. Por przelać przez sito, dokładnie odsączyć, wymieszać ze śmietaną i szczyptą soli czosnkowej. Pieczarki odłożyć do dekoracji.
2.Ziemniaki pokroić na połówki. Zetrzeć w robocie kuchennym lub na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną wymieszać z jajkami, mąką i przyprawami.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Dno i boki wyłożyć masą ziemniaczaną ( około 3/4 masy).
4.Na masę ziemniaczaną wyłożyć por.
5.Na wierzch wyłożyć resztę masy ziemniaczanej.Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C.
6.Babkę posypać parmezanem, wstawić do wyłączonego, ale wciąż gorącego piekarnika.Wyjąć po kilku minutach. Udekorować plasterkami pieczarek, posypać płatkami kolorowej papryki.
7.Rady: danie można odgrzewać w piekarniku. Czasami moją babkę ziemniaczano-porową dekoruję karmelizowaną czerwoną cebulą. Por można wymieszać z gorgonzolą. Wspaniałym dodatkiem do babki jest też podsmażony wędzony boczek. Jako pierwsze danie można podać zupę grzybową lub pieczarkową, pasuje idealnie.
Komentarze