ZUPA ZIEMNIACZANO - POROWA

5 (175 ocen)

  • 60 min

Prosta i rozgrzewająca zupa ziemniaczana w sam raz na chłodniejsze jesienne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 średnich ziemniakow
    2 marchewki
    3 łodygi pora - biała część
    2 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 litry bulionu
    2 liście laurowe
    2 łyżki oleju
    sól.pieprz
    2 łyżki sera cheddar - łagodnego
    3/4 szklanki śmietany
    natka pietruszki

    Opcjonalnie:
    szynka lub boczek pokrojony w kawałki


Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ziemniaczano - porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, dodać rozgnieciony czosnek i pokrojonego w krążki pora, podsmażyć.Dodać cebulę pokrojona na drobno, poddusić.Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w krązki,selera, i liść laurowy, zalać bulionem, gotować warzywa będą miękkie.Pod koniec gotowania dodać śmietanę, ser, oraz sól i pieprz do smaku. Zupę można zmiksować i podawać jako krem. Boczek lub szynkę podsmażyć tak aby tluszcz sie wytopił, podawać z zupa, wraz z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować