Babka ziemniaczana z wkładką

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Udało się bardzo fajnie, babka ziemniaczana sama w sobie może być trochę za mało treściwa na obiad, za to z nadzieniem stanowi kompletny posiłek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa:
    700g ziemniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz, majeranek
    Farsz:
    200g mielonej wieprzowiny
    50g startego żółtego sera
    1 jajko
    sól, pieprz, majeranek,szczypiorek
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babka ziemniaczana z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych ziemniaków ścieramy cebulę i czosnek (na tarce do ziemniaków, tej z ząbkami). Dodajemy jajko, mąkę, olej i doprawiamy solą, świeżo zmielonych czarnym pieprzem i majerankiem.
    Mięso mielone mieszamy z jajkiem, startym serem i przyprawami. Mięso możemy przyprawić wcześniej, żeby przegryzły się smaki, ale nie jest to konieczne.
    W naczyniu do zapiekania (użyłem teflonowego, w innym przypadku warto je wysmarować tłuszczem) układamy mniej więcej 2/3 masy ziemniaczanej formując rant wysokości mniej więcej centymetra. Powstałą foremkę wypełniamy mielonym mięsem i przykrywamy resztą masy ziemniaczanej.
    Pieczemy przez około godzinę w 200 stopniach, aż wierzch się ładnie zrumieni.
    Polałam śmietaną i posypałam koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować